Ürünler ve Hizmetler

Ard Germe Sistemleri

Ard germe sistemleri, betonarme yapılarda uygulanan, yapının taşıma yüklerini arttırmaya yarayan bir sistemdir.

Betonun basınç dayanımı yüksek olmasına rağmen gerilim dayanımı nispeten zayıftır. Ard germe, betona çelik halatlar vasıtasıyla yanal yükler uygulayarak betonarme yapının taşıma kapasitesini arttırır.

kirişte ard germe kıyaslama resmi

Bu yöntemle elde edilen betona, bilinçli olarak gerilim uygulanmasından dolayı, öngermeli beton denir.

Kılıflar içerisinden geçirilen ard germe halatları, sistem uzmanları tarafından yapılan statik tasarıma uygun olarak yerleştirilirler. Beton dökülüp gerekli sertliğe ulaştıktan sonra, sistem çalışma yüklerine maruz kalmadan önce, halatlar krikolar yardımı ile tasarımdaki yüklere alınır. Bu işlem ile betonun taşıma kapasitesi arttırılır. Bu en sık kullanılan yöntemdir.

Çok sık kullanılmamakla beraber, özel yapılarda veya restorasyon için external ard germe gibi özel uygulamalar da yapılmaktadır.

Avantajları ve Uygulama Alanları

Genel olarak yapının taşıma kapasitesini arttırdığı için tasarım ve ihtiyaca yönelik bir çok avantaj sunar.

Bunlardan bazıları;

  • İnce döşeme ve kiriş kullanımına olanak sağlar.
  • Geniş açıklıklar geçmeye olanak sağlar.
  • Geniş sundurmalar çıkmaya izin verir.
  • Düz döşemeler tasarlamaya olanak sağlar.
  • Taşıyıcı elemanlara gelen yükleri azaltarak daha ince yapılar tasarlanmasına olanak sağlar.
  • Demir ve beton kullanımını azaltır.
  • Kesme yüklerinin oluştuğu noktalarda çatlakları azaltır.
  • Genleşme derzi kullanmadan geniş döşemeler tasarlanmasına olanak tanır.
yapıda ard germe kıyaslama resmi

Tabi ki bu avantajlar yapı ve projenin ihtiyaçlarına, tasarımcı ve yüklenicinin taleplerine göre değişiklik göstermektedir.

Ard germe sistemlerinin yaygınlığı son 30 yıl içerisinde sürekli artmış ve kullanılan teknoloji mükemmelleştirilmiştir. Yaygın olarak kullanılan uygulama alanlarından bazıları şunlardır;

  • Köprü ve viyadüklerde,
  • Döşemelerde,
  • Temelde,
  • Köprü ve binaların deprem yüklerine göre güçlendirilmesinde,
  • Eski yapıların restorasyonunda,
  • Silolarda,
  • Otoparklarda,

Bunların yanı sıra, bir çok farklı yapıda demir ve beton maliyetlerini azaltmak, geniş açıklıklar geçmek ve ince yapısal elemanlar kullanmak için projelerde değerlendirilmektedir.

Ard Germe Çeşitleri

Yağlı kılıflı ve şerbet enjeksiyonlu olmak üzere iki farklı uygulaması vardır.

Yağlı kılıflı ard germe sistemi, yağlı plastik kılıflar içerisinde içerisinde bulunan tekli halatların kullanıldığı sistemdir. Bu sistemde halatlar korozyona karşı koruma sağlaması amacıyla yağlı kılıflar içerisine kullanılır.  Uygulamaya ve gerekli olan koruma derecesine bağlı olarak, yağlı kılıflı sistemlerin ankrajları da muhafazalı olur.  Hafif ve esnek olan yağlı kılıflı tek halatlı sistemler, kolaylıkla ve hızlı bir şekilde kurulabilirler ve ekonomik çözümler sunarlar.

Şerbet enjeksiyonlu ard germe sistemleri, çelik veya plastik kılıfların içerisinde genellikle 3 veya daha fazla halat ya da barların (PT Bar) kullanıldığı sistemlerdir. Şerbet enjeksiyonlu denmesinin sebebi, halat veya PT Bar gerildikten sonra kılıfın içerisine çimento esaslı şerbet enjeksiyonu yapılmasıdır.

Tekbem olarak iş ortaklarımız ile birlikte sistemlerin tasarımı, malzeme tedariki, süpervizörlük hizmetleri ve uygulamalarını yapıyoruz.

Tekbem olarak ard germe projelerinize İngiliz iş ortağımız CCL firması ile birlikte destek vermekteyiz.

Sistemler ve tipleri ile ilgili daha detaylı bilgiye sol taraftaki menüden bilgi almak istediğiniz sisteme tıklayarak, Ard Germe Sistemleri kataloğumuzu indirerek veya bizimle iletişime geçerek ulaşabilirsiniz.

Uygulamalar ile ilgili örnek görselleri aşağıda bulabilirsiniz.

Ard Germe Örnek Uygulamalar